Ξενοδοχεία,Λέσβος,Ανατολικό Αιγαίο,Ελλάδα,διαμερίσματα,ξενώνες,δωμάτια,ενοικιαζόμενα,βίλες,διακοπές,νησιά,ταξίδι,καλοκαίρι,αρχοντικά,χιονοδρομικά,θάλασσα,Μυτιλήνη,Βατερά,Μόλυβος,Πλωμάρι
Βρίσκεστε εδώ » Αρχική σελίδα Ελλάδα » Ανατολικό Αιγαίο » ΛΈΣΒΟΣ

Ξενοδοχεία στην Λέσβο, Ανατολικό Αιγαίο, Ελλάδα


Προορισμοί και δυνατότητες διανυχτέρευσης στη Λέσβο:

Μυτιλήνη, Βατερά, Μόλυβος, Πλωμάρι

Πληθυσμός: 110.000   Έκταση: 1.600 χμ2  
Booking.com
Booking.com
Ανακαλύψτε τη μαγεία του ονειρεμένου νησιού !


ΛΕΣΒΟΣ

ΓΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το νησί βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και η απόστασή του από την Αθήνα είναι 180 περίπου μίλια. Έχει έκταση 1630 τ.χ., μήκος 70 χλμ. και πλάτος 45 χλμ. με ανάπτυξη ακτών 320 χλμ. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 100.000 κάτοικοι.

ΓΕΩΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού ευδοκιμεί η ελιά, ενώ στο κεντρικό τμήμα μεγάλη έκταση καταλαμβάνει το πεύκο. Στα δυτικά το τοπίο γίνεται πιό ασκητικό με διάσπαρτες βελανιδιές και βραχώδεις οροσειρές. Οι μοναδικοί κόλποι Γέρας και Καλλονής, συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα του σχήματος της Λέσβου.

Πεδιάδες υπάρχουν μικρές αλλά εύφορες : της Καλλονής, της Γέρας, του Ιππείου, της Ερεσού. Μικρές κοιλάδες και πηγές, οροσειρές και ακρογιαλιές που άλλοτε με άμμο και άλλοτε με βότσαλα ολοκληρώνουν μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα νησιωτική και ηπειρωτική, συνθέτουν ένα τοπίο που σε κάθε βήμα θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο Αιγαίο, στην Ελλάδα.

Τα «γεωτουριστικά μονοπάτια» είναι διαδρομές που κατευθύνουν τον επισκέπτη να γνωρίσει τη μοναδικότητα του λεσβιακού τοπίου και την αισθητική απόλαυση της επαφής με την ομορφιά της λεσβιακής φύσης.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Η φύση έδωσε στην Λέσβο άλλο ένα δώρο : τις ιαματικές θερμοπηγές οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε όλο το νησί. Οι πηγές αποτελούν τα απομεινάρια και την απόδειξη της αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Τα πλούσια ανθρακούχα, χλωριούχα, θειούχα και ραδιοενεργά νερά, η ποικιλία των θερμοκρασιών και των μονάδων ραδιενέργειας είναι διάσημα στην Λέσβο από την αρχαιότητα και προσελκύουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στο νησί.

Σήμερα στα Θέρμα, στο Πολιχνίτο, στο Λισβόρι, στη Θερμή, στην Εφταλού, στην Άργενο και αλλού, υπάρχουν θεραπευτικές θερμές πηγές κατάλληλες για σχεδόν όλα τα είδη θεραπείας. Αυτός ο πλούτος κάνει τη Λέσβο ισως το πιο όμορφο μέρος για θεραπεία στη Μεσόγειο.

ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ – ΑΛΥΚΩΝ

Η περιοχή του κόλπου Καλλονής που περιλαμβάνει τις αλυκές, την περιοχή των Μέσσων και τον ποταμό «Βούβαρη» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της χώρας, και φιλοξενεί μια εξαιρετικά πολυάριθμη ποικιλία σπάνιων πτηνών, με πιο εντυπωσιακά τα φοινικόπτερα (φλαμίγκος). Αυτή η «λεκάνη» περιβάλλεται από τον ποταμό Τσικνιά, τον Μυλοπόταμο με τα ερείπια των παλιών νερόμυλων και το μεγάλο πευκοδάσος του νησιού, γι’αυτό και παρουσιάζει έντονο οικολογικό ενδιαφέρον και αναπτύσσεται ο οικολογικός τουρισμός, και το «bird watching» (παρατήρηση πουλιών).

Ανάλογοι αξόλογοι υδροβιότοποι που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό σπάνιων πουλιών είναι ο υγροβιότοπος στην περιοχή «Ντίπι», καθώς και ο Αλμυροπόταμος, ποταμός των Βατερών.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Είναι έντονη η αίσθηση του περιηγητή ότι η Λέσβος είναι ένα νησί που διακρίνεται για τη διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος και αντιστέκεται στην ισοπεδωτική επιδρομή των ακραίων νεωτερισμών που αλώνουν πολλές αστικές, αλλά και αγροτικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Τόσο οι παλαιότερες όσο και οι νεότερες γενιές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πιστές στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής, που χαρακτηρίζονται από υψηλή ζήτηση ντόπιων αγροτικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τα παραγόμενα προϊόντα του νησιού αποτελούν βασικά συστατικά της Μεσογειακής κουζίνας ο ρόλος της οποίας είναι κυρίαρχος στην υγιεινή διατροφή.

Η παραγωγή ούζου, η καλλιέργεια της ελιάς και το άριστο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι για τούς Λέσβιους κομμάτι της τοπικής τους παράδοσης.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κύρια πύλη εισόδου στο νησί είναι η πρωτεύουσα Μυτιλήνη. Μια πόλη κτισμένη πάνω σε 7 συνεχόμενους λόφους, με πλούσιο ιστορικό πολιτισμό, κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη της από την πρώτη ματιά, με το έμβλημά της, το κάστρο των Γατελούζων και το άγαλμά της Ελευθερίας που δεσπόζουν στον περίγυρο του λιμανιού.

Σπουδαία ιστορικά μνημεία υπάρχουν σε όλη την πόλη με σημαντικότερο το περίφημο Αρχαίο Θέατρο, χωρητικότητας 15.000 θεατών, το οποίο χτίστηκε στους Ελληνιστικούς χρόνους. Θαυμάσιες εκκλησίες, απομεινάρια οικισμών, λουτρά, νεοκλασικά αρχοντικά, δείγματα ενός «πλούσιου» παρελθόντος, βρίσκονται διάσπαρτα παντού και μαρτυρούν την πολιτισμική πορεία της πόλης μέσα στον χρόνο.

Όπως όλο το νησί έτσι και η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης είναι καταπράσινη, πότε βουτηγμένη στους ελαιώνες που υπάρχουν στην πλευρά του Κόλπου Γέρας και πότε στο πευκοδάσος που απλώνεται στη νότια πλευρά της και φθάνει μέχρι την θάλασσα.

ΒΑΤΕΡΑ

Δέκα χιλιόμετρα καθαρής αμμουδιάς, νερά με κρυστάλλινη διαύγεια και ένας ορίζοντας που δεν σταματάει παρά μόνο στο απέραντο γαλάζιο, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τους λάτρεις της θάλασσας. Βατερά. Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Ένα τουριστικό θέρετρο που υπόσχεται στον επισκέπτη μια αξέχαστη διαμονή και ένα καλοκαίρι λουσμένο από ήλιο, φως και θάλασσα.

Κατά μήκος της ακτής λειτουργούν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν όλες τις ανέσεις, εστιατόρια και γραφικές ταβέρνες για νόστιμους γαστρονομικούς συνδυασμούς, και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης για βραδιές όλο ζωντάνια και ξεφάντωμα. Επίσης η περιοχή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, εκδρομές με καραβάκια στα γειτονικά ακρογυάλια και πεζοποριακές εξερευνήσεις.

Τα κοντινά καταπράσινα βουνά είναι κατάσπαρτα με μικρά ξωκλήσια και απομεινάρια πολιτισμού από άλλες εποχές. Μια ιστορία χιλιάδων χρόνων απλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη που αντικρύζει μαρμάρινα υπολλείματα αρχαίων ναών να σώζονται στα θεμέλια παλαιοχριστιακών εκκλησιών που αποκαλύφθηκαν και μαρτυρούν ένα ένδοξο παρελθόν.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΡΙΣΑΣ – ΒΑΤΕΡΩΝ

Η περιοχή Βρίσας – Βατερών, με τη μοναδική στη Μεσόγειο παραλία, χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως πλούσια σε παλαιοντολογικά απολιθώματα, μοναδικά όχι μόνο για τον Ελλαδικό χώρο, αλλά ίσως και για ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών στη περιοχή των Βατερών ανακαλύφθηκαν διαφόρων ειδών απολιθώματα μέσα σε λιμναία, παραλίμνια και ποτάμια ιζήματα.

Στα αργιλικά ιζήματα της τότε λίμνης βρέθηκαν απολιθωμένα ψάρια, διαφόρων μεγεθών, το μεγαλύτερο των οποίων φθάνει τα 80 cm. Το περιβάλλον ήταν γλυκών νερών και εκτός από τα ψάρια, έχουν βρεθεί και διάφορα απολιθωμένα είδη φυτών, όπως υδροχαρή σαρκοφάγα φυτά, καθώς και διάφορα βούρλα τα είδη των οποίων σήμερα δεν φύονται πια.

Στις όχθες της λίμνης αυτής κατέφθαναν τα διάφορα ζώα για να πιουν νερό. Τα βιοδηλωτικά ίχνη από τις πατημασιές αυτών έχουν διασωθεί σε ορισμένες θέσεις.

Τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν είναι τα εξής : Ανακαλύφθηκαν η γνάθος, οι χαυλιόδοντες και άλλα τμήματα του σκελετού ένος προβοσκιδωτού, του μαστόδοντα Anancus arvenensis, το οποίο εξαφανίσθηκε πριν από 1.6 εκατομμύρια χρόνια. Σε διάφορες θέσεις εντοπίσθηκαν απολιθωμένα οστά αλόγων διαφόρων μεγεθών μεταξύ των οποίων κι ένα με συγκολλημένα τα κάτω άκρα, μεγαλυτέρων διαστάσεων από τα συνηθισμένα Equus stenonis.

Ανακαλύφθηκαν επίσης οστά και σιαγόνες του σαρκοφάγου Nyctereytes Megamastoides, συγγενούς προς το σημερινό νυκτερευτή, καθώς επίσης και οστά από καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, διαφόρων μεγεθών ελάφων, αντιλόπες, γαζέλες και άλλα βοοειδή καθώς και χελώνες. Εντυπωσιακά ευρήματα αποτελούν επίσης τα απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους περίπου 2.50 μέτρων, της οποίας το μέγεθος μπορεί να συγκριθεί με ένα σημερινό αυτοκίνητο.

Τα συγκλονιστικότερα όμως από τα ευρήματα είναι η εμφάνιση πολύ σπάνιων ειδών, όπως μιας οικογένειας υπερμεγέθων πιθήκων του γένους Paradolichopithecus, των νεώτερων σε ηλικία αντιπροσώπων του είδους που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η αφθονία των απολιθωμάτων από γαζέλες, άλογα, ελάφια, χελώνες, και αντιλόπες υποδεικνύουν ένα παλάιοπεριβάλλον σαβάνας ενώ τα ιζήματα υποδηλώνουν την ύπαρξη ποτάμιων συστημάτων που διέσχιζαν τις δασώδεις εκτάσεις της περιοχής και κατέληγαν οι εκροές τους στη λίμνη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης η ύπαρξη μιας πλούσιας πανίδας απολιθωμένων ψαριών γλυκών νερών, διαφόρων μεγεθών οστράκων, καθώς επίσης και απολιθωμένη χλωρίδα. Τα ευρήματα με παλαιομαγνητικές μεθόδους υπολογίσθηκε ότι είναι 2 εκατομμυρίων ετών.

 Πηγή: Georgios Ballis
Booking.com

Booking.com

Booking.com

Χειμερινές αποδράσεις

Δωμάτιο με τζάκι. Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη ομορφιά της Ελλάδας το χειμώνα. Χιονοδρομικά κέντρα, Snowboard, Snowmobile...
Προορισμοί για χειμερινές αποδράσεις:
Παρνασσός (Φθιώτιδα), Φαλακρό (Δράμα), Πήλιο (Μαγνησία), Καϊμακτσαλάν (Πέλλα), Καλάβρυτα Χελμός (Αχαΐα), Βασιλίτσα (Γρεβενά), Μαίναλο (Αρκαδία), Ελατοχώρι (Πιερία)

Ο καιρός στην Ελλάδα

Wetter online
Παγκόσμιες πληροφορίες σχετικά με τον καιρό. Προγνωστικά, Χάρτες και πίνακες.